English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép

Hogyan rendelkezhet adója 1%-áról?

Gíta útibeszámolója
India 2012. október-2013. január

I. rész

Krasznai Gíta vaisnava szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Tizen-nyolcadik születésnapjára különleges ajándékot kapott: édesanyjával Indiába utazhatott.

Gíta felvételt nyert a szegedi József Attila Tudományegyetem képzőművész szakára, de évet halasztott, hogy amikor véget ér a néhány hetes zarándokútja, még Vrndávanban maradhasson. Négy hónapig tehát eredeti környezetben, vagyis jógakolostorban, ásramban fog lakni és tanulni. Íme a fiatal lány első benyomásai Indiáról:

Gíta Indiája

Nagyon nehéz úgy írnom Indiáról, hogy kihagyjam azokat a közhelyeket, amiket mindig használni szoktak, mivel India valóban hihetetlen, a végletek világa, a színek, ízek, szagok és hangok kavalkádja.

Sok minden teljesen máshogy működik itt, mint otthon. A forgalomban a tehenek szabadon járkálnak, állandó a dudálás, az utcákon az árusok hangosan kiabálnak. A vonatozást pedig nem érdemes említenem, mert akkor eszembe jut az a megszámlálhatatlan emberből álló tömeg, ami valahogy mégis felfért a general class vagonjaira, és egymáson ülve, taposva, a kis rácsos ablakokon kibámulva folytatta útját Delhi felé. A vonat utak mindig emlékezetesek voltak. Egy másik alkalommal, a sokkal kényelmesebb, helyjegyes sleeper class-on egy hindu, Durgát imádó családdal utaztunk, akik minden évben felkeresik a szent helyeket Navaratri ünnepekor. A templomok látogatása, és az Istenbe vetett hit Indiában nemcsak természetes, hanem a mindennapi élet nélkülözhetetlen része is. Főleg itt, Vrindávanban. Azt hiszem ebben, az élő kultúrában rejlik India valódi ereje. Mert a hit volt az, ami felépítette Vrindávan gyönyörű templomait, a Gopináth és a Madan-Mohan templomot, a szikhek Arany templomát Amritszárban, Gangotri templomát, közel a Gangesz forrásához, 3500 m magasan a Himalájában, és a többi felsorolhatatlan építészeti remekművet.

Vrindávan ennek az erőnek a forrása. Indiában sokféle vallás megtalálható, ezért ugyancsak helytálló Prabhupád megállapítása: „Lehet, hogy a Nap mindenki szívében máshogy jelenik meg, mégis csak egy Nap van.” Talán mindenki szívében más-más kép él Istenről, más kapcsolat fűzi hozzá, vagy akár különféle néven hívják Őt ahogy egy embert is máshogy szólítanak a szülei és a barátai , mégis csak egy Isten van.

Szerencsére mi egy egész hónapot utazhattunk úgy, hogy közben Haridzsan Maharádzs megmutatta nekünk a lényeges dolgokat. Azt, hogy mit kell látni az épületben, mi a lényege a különböző filozófiáknak, vagy mi a jelentése a ruháknak. A gyakorlati dolgokról (például, hogy milyen helyeken érdemes purit enni) már nem is beszélve.

Szerintem India igazi üzenetét csak a lelki tanítómester segítségével értheti meg az ember. Amióta Gurumaharádzs megérkezett, a mi Indiánk is teljesen megváltozott, telitődött spiritualitással, élettel és szolgálattal. Ő mondta az egyik leckéjén, hogy amikor az ember közelebb kerül Istenhez, megízleli az igazi ízt, és megérti, hogy ebben a világban nem fog örök boldogságra találni. Akkor látja be, hogy ahol van, az valójában börtön, s ő az anyagi vágyak rabja. Ahogy Radnóti megfogalmazta:

„Tudtuk már rég, minden hiába, rák
marcangol és szemedben ott ragyog
egy messzi és örök dolgokból font világ,
s hogy oly időtlen vagy te, mint a csillagok.”

Ebből a börtönből próbál Ő kiszabadítani minket. Nagyon sok templomot meglátogatunk, és parikrámozunk is, vagyis elzarándokolunk különféle szent helyekre, hiszen most Kartik hava van. Közben rengeteg történetet mesél nekünk Krsna kedvteléseiről is.

Folyik a hétköznapi munka is. Jó érzés, hogy a szent helyek kitakarításával, egy egész illegális szemétlerakóhely megszüntetésében való közreműködéssel mi is tehetünk valamit a Jamunáért és Vrindávanért. Gurumaharádzs a Jamuna szabályozását is segítette, ez éppen a napokban fejeződött be.

Hát, én személy szerint nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy itt lehetek, és teljes valójában láthatom, ami eddig csak egy álom volt: India. :)


1.rész - 2.rész - 3.rész - 4.rész

A fotóalbum megtekinthető itt:

Nandafalva fotóalbumok

 

 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére