English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép

Hogyan rendelkezhet adója 1%-áról?

Álmaink születtek

A nandafalva.hu interjúja Cseh Károly Krsnánandával, a közösség egyik lelki tanítójával. Arról faggattuk, hogy milyennek képzelte Nandafalvát 34 évvel ezelőtt, és milyennek látja most.

- Nandafalva alapítója Szvámi Bhakti Abhay Narayan 1979-ben alapította Nandafalvát. A tanya megvásárlásakor te is jelen voltál. Hogyan emlékszel ezekre az időkre?

- Igazából Nandafalva a második vaisnava tanyaközpont Magyarországon. Ekkor már a mohácsi szigeten volt egy szép tanyai asramunk néhány hektár földdel és tehenekkel. Szegeden laktam akkoriban egy bérelt lakásban, amit asramként működtettünk. Mesterünk, Bhakti Abhay Narayan Maharádzs ötlete volt, hogy Szeged körül is legyen egy tanyai lelki központunk. Ő talált rá arra az eladó tanyára, amiből Nandafalva kiépült a későbbiekben.

-Milyennek álmodtad akkor Nandafalvát? Gondoltad volna, hogy 34 évvel később egy templom áll majd a pusztán, aminek ilyen gyönyörű kazettás mennyezete lesz?

- Akkoriban igazából csak örültünk a helynek és a tanyaépület egyik szobája nagyon jól funkcionált templomként. A tényleges templom építésének gondolata a 90-es években merült fel, ami aztán 2000-re meg is valósult. Aztán évről évre próbáltunk meditálni, hogy hogyan lehetne szépíteni a templombelsőt. Két éve merült fel a kazettás mennyezet ötlete, amit először faberakással szerettünk volna megoldani. A kezdeti időkben nem gondoltuk, hogy valaha is egy nagyobb templomra lenne szükség. Az eredeti tanyaépületben meghitt módon a templomi élet és a mindennapi lét nagyon jól megfért egymás mellett. Persze később álmaink születtek. Gondoltuk, hogy egyszer majd kinőjük ezt a helyet. Voltak is tervek, de inkább a régi ház átalakításában gondolkodtunk.

- A templom építési munkálatait nagyrészt te vezényelted le. A tervezés és a kivitelezés során mik voltak a fő szempontok?

- A legfontosabb szempont az volt, hogy habár egy hindu templomról van szó, ne legyen túl kihívó, de legyen mindenképpen tájba illő. Ez Szigeti Gyula műemléképítész segítségével valósult meg. Nagyon jól ráérzett a lényegre. A tervezés elején egy hétre hozzánk is költözött, hogy jobban ráhangolódhasson a tervezésre. Először egy nagyobb épületet tervezett, melyben több kisegítő helység szerepelt, de az a költségek többszörösét jelentette volna. Mikor szembesült anyagi lehetőségeinkkel, áttervezte a mostani állapotra. A nyári templomként működő elfordítható oltár a hely adottságából valósult meg. A templom mögötti amfiteátrumszerű lelátó szinte kérte magát egy többfunkciós szerepre. A templom belső tere 80-100 főre optimális méretű. Nyáron pedig, amikor elfordítjuk az oltárt, a hátsó nyitott téren több száz fő is kényelmesen elfér.

- Elégedett vagy a templommal? Ha újra kezdenénk a munkálatokat, mire figyelnétek oda jobban, mit csinálnátok másképp?

- Az ember igazán sosem lehet elégedett. Például a templom szigetelését utólag kellett korrigálnunk. Jelenleg a téli fűtés sem megoldott. Mostani fejjel semmiképp sem tartályos gázról fűtenénk. A gáz ára azóta többszörösére emelkedett. Többféle fűtési alternatíva került szóba. Egyelőre a főszentély fűtési szezonban a régi épületbe költözik, és a téli hónapokban ott működik a templom. Hasonló költöztetős megoldással, ahol a nyári és téli templom működik, Indiában is találkozunk.

- Kinek az ötlete volt a hindu templom kazettás mennyezete?

- A kazettás mennyezet ötlete már régebben felmerült. Az, hogy a mennyezeten lévő festmények megvilágítva legyenek, Juhász Miklós belső építész barátunk ötlete volt. Tervek folyamatosan alakultak. A végső formát egy év alatt kapta meg.

- További tervek a templommal?

- Ha majd az ablak alatt levő padok elkészülnek, egy teljes összhang alakul ki a mennyezei freskókkal, mert a padokat a freskók stílusához igazodóra tervezzük. A galéria korlátja is segíti majd az összhangot. Természetesen az főoltárt is szeretnénk tovább szépíteni.

- Köszöni neked a nandafalvi közösség a rengeteg munkád. Közösséget összetartó személyed Nandafalva pótolhatatlan ékessége.

 

 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére