English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép

Hogyan rendelkezhet adója 1%-áról?

Legnagyobb kihívás a megfelelő tudatállapot elérése

Interjú Kiss Barbara Vandanával, aki öt gyermek édesanyjaként képzőművészként tevékenykedik. Arról fagattuk, hogy miként élte meg a tíz avatár megfestését.

- Minden gyermek szívesen festeget és rajzol. Hogyan történt a te esetedben, hogy felnott fejjel is megmaradtál az ecset mellett?

- A világ mindig is vizuálisan ragadott meg és leginkább rajzban és festményben tudtam kifejezni magam. Gyerekkoromban sok festő életrajzát olvastam és szüleimtől sokszor művészeti albumot kaptam ajándékba. Talán apám próbált ez irányba terelni, mert úgy látta az efféle tevékenység több szabadságot ad. Így végeztem Bp.-en a "kisképzőben" grafika szakon később kitanultam az ötvös mesterséget is. Felnőtt fejjel, családosként természetes volt, hogy a feltöltődés önkifejezés eme módját ragadtam meg.

- Egészen fiatalon India világába sodródtál. Hogyan és mikor történt?

- Már tizenévesen megfogott Isten világa a Biblián keresztül. Aztán később találkoztam olyan emberekkel, akik - ugyan más úton, a bhakti jógán keresztül - próbáltak a mindennapokban tudatossá válni a Legfelsőbbről. Nagyon tiszta lelkű emberek voltak és ez mély benyomást keltett bennem. Megismerve lelki tanítójukat még inkább meggyőződésre jutottam, hogy ezt az utat kell követnem. A keleti filozófia, a jóga, a hit világa gyökeresen eltért attól, amit addig, olykor csalódásokkal vegyítve tapasztaltam.

- Indiában is jártál. Milyen benyomásod volt arról a mesés világról?

- Indiáról röviden az a meglátásom, hogy az egy jobb világ. A több ezer éves misztikus hagyomány jelen van az egyszerű emberek szívében, a templomi szertartásokban és a művészetekben. Áthatja mindennapjaikat. Kinn tartózkodásom alatt nem láttam kiábrándult, üres tekintetet, és nem tapasztaltam semmiféle világvége hangulatot.

- Mennyire volt időd és lehetőséged India művészetével is találkozni eredeti környezetében?

- Jártunk Vrindávanban és Radzsasztánban, ahol többszázéves gyönyörű épületeket láthattunk aprólékosan díszített homlokzattal, monumentális kőtemplomokat rengeteg faragvánnyal. Láttunk eredeti táncelőadást a Rámajánáról. Hallottunk sok-sok tradicionális templomi zenét (bhadzsant), amelyek mind magas szintű lelki és mesterségbeli tudásról tanúskodnak.

- Milyen benyomást tesz rád India tradicionális művészete?

- Lehetőségünk volt Delhiben a Nemzeti Múzeumban megnézni a festészeti kiállítást. Mindig is vonzott a miniatúrák világa. Nagyon szeretem a Krisna kedvteléseiről szóló képeket, amiknek a tiszta szín és formavilága és a finoman díszített részletek adják naiv báját.

- Hogyan került rád a választás a nandafalvi tíz avatár megfestésében?

- Készítettem terveket és tetszett a munkában résztvevőknek.

- Mi volt a legnagyobb kihívás e munkában? Mennyi ideig festetted őket?

- Majdnem egy évet vett igénybe, persze közben mást is csináltam és két hónapot voltam Indiában, ami jó inspirációt jelentett a képek festéséhez. A kihívás a megfelelő tudatállapot megközelítése volt, hogy egy ilyen feladatot - Isten formájának ábrázolása - végre tudjak hajtani. Persze a kiindulás a klasszikus és újabb avatárábrázolások megkeresése volt. Ezek segítségével tudtam kialakítani az egyedi Avatár „formákat”.

- Abban az áldásos helyzetben vagy, miként mesterünk is említette egyik tanításán, hogy két kezed munkáját a templom mennyezetén az utókor is láthatja majd. Bizonyára sokat meditáltál a tíz avatáron, miközben festetted őket. Mi az üzenetük számodra?

- Az Avatárok üzenete, hogy Isten olyan kegyes, hogy különféle formákban alászállt és minden alkalommal az volt a fő küldetése, hogy megvédje és örömmel töltse el híveit. Másrészt enyhíteni a világ terhén azzal, hogy a gonosz erőket eltávolította.

- Egyéb terveid?

Szeretnék egy kiadványt készíteni a 10 Avatárról, (plusz a rejtett avatárról is) amelyben a képek mellett szerepelne az adott avatárról szóló történet, hogy miért jött le a Földre és hogyan teljesítette be a célját. Régebben készítettem illusztrációkat Védikus történetekhez, mint Kaliya, Brgu Muni Bölcs és az egér stb. Ezekből szeretnék kicsit átdolgozva - kiadványokat készíteni a tanítómestereim és Nandafalva dicsőségére.

- Köszönjük az interjút és gratulálunk a munkáidhoz! További áldásos festést kívánunk!

 

 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére