English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Meghívó
Újságcikk
Beszámoló


Keresés a honlapon

Oldal térkép

Világvallások zenei találkozója
Nandafalva, 2003. június 14.


Mantrával kevert szent énekek

Írta: Kormos Tamás,
Délmagyarország, 2003.06.16.
Fotók: Gyenes Kálmán és Tóth D. Gábor

Első alkalommal rendezték meg a világvallások zenei találkozóját. Az eseménynek a Balástyához tartozó Nandafalva, vagyis a hindu közösség lakhelye adott otthont. Az összejövetelen elsősorban a vallási toleranciáról esett szó.

Klikk ide a 2002-es Janmastami felvételekhez!Aki a földrajzi atlaszban keresi Nandafalvát, annak Indiánál kell felütnie a vaskos könyvet. Persze nemcsak az ázsiai országban találhatja meg a kis települést, hanem a Csongrád megyei tanyavilágban is.

Húsz évvel ezelőtt ugyanis egy hindu közösség költözött Balástya külterületére és megalapított Nandafalvát. Ez az alig harminc lelket számláló kis közösség nagy fába vágta a fejszéjét a hét végén ugyanis megrendezték a világvallások zenei találkozóját.

Az összejövetelre az összes nagyobb vallás képviselői eljöttek, csak a zsidó hitközség volt kénytelen lemondani a meghívást. Mivel ők szombaton nem dolgozhatnak, nem utazhatnak, így Nandafalvára sem jöhettek el.

Tavaly ősszel találtuk ki, hogy rendezni kellene egy vallási találkozót. Az ötletet később tett követte és a megkeresett különféle felekezetek is pozitívan állt ak a gondolathoz tudtuk meg Lakatos Gyulától, a Magyar Vaisnava Hindu Egyesület programszervezőjétől.

A résztvevőket többek között Ujvári László balástyai polgármester és Manbir Sing indiai nagykövet köszöntötte (képünkön Dr Szalay István nyugalmazott vallásügyi államtitkár látható).

Minden vallási irányzatot előbb röviden bemutattak képviselőik, beszéltek szent helyeikről, majd előadták dalaikat. A hindu templom előtti színpadon jól megfért egymás mellett a katolikus szentének a buddhista mantrákkal, vagyis a zenei kísérettel előadott meditációs imákkal.

Nandafalvához jelenleg nyolc tanya tartozik, ami egy-egy család tulajdona. Naponta tartanak istentiszteleteket, de ezenkívül úgy élnek, mint bárki más. Azért költöztünk ki ide a csöndbe a zajos városból, hogy nyugodtan tudjunk meditálni folytatta Lakatos Gyula.

A nandafalviak követik az indiai hinduk szokásait. Nem esznek húst, ételeik alapanyagának nagy részét maguk termelik. Egyik kedvencük a szabdzsi. A párolt zöldség eket olajos fűszerekbe forgatják, majd megfőzik vagy sütik. Igen sok rizst esznek, ezért ezt is ezzel tálalják. Jellegzetes édességük a halava. Vajon megpirítják a búzadarát, gyümölcsöket. Magvakat tesznek bele, vízzel felengedik és megdagasztják. Végezetül pedig kisütik.

A dhotiba, vagyis szerzetesi ruhába bújt nandafalviak nem zárkóztak el a külvilágtól. Napi kapcsolatban vannak a balástyaiakkal. Emellett mindenkinek van civil foglalkozása, így van köztük tanár, gyógyszerész és üzletember is.

<< vissza | tovább >>

 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére