English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép

HINDU SZENTÉLYPARK AVATÁS
A SZEGED-KÖRNYÉKI TANYAVILÁGBAN

 

Vörös homokkőből készült szentélyek érkeztek nemrég Magyarországra az indiai Radzsasztán államból. India legkiválóbb kőfaragói közel három évig dolgoztak a több tonnányi építmény-együttesen, így most az Európában kuriózumnak számító Szeged környéki hindu templom hét kézi faragású szentéllyel gyarapodik.

A szentélyeket a balástyai hindu templom béke-parkjában avatják fel 2008. augusztus 9-én délután fél ötkor. A program a díszvendégek ünnepélyes megnyitójával kezdődik az örök tudás mécsesének lángra lobbantásával. A felszentelési ceremónia része hét védikus tűzáldozat bemutatása.

Az ünnep az indiai művészet kedvelőinek is vonzó programmal kecsegtet. A belső béke hangját Tóth Szabolcs nemzetközi hírű szitárművész szólaltaja meg, Bittner Meenaksi Dóra bharata natyam táncművész pedig a klasszikus tánc mozdulataival varázsolja Indiát a színpadra.

A rendezvényre látogatók képzeletbeli indiai utazását segíti a rögtönzött indiai bazár is, ahol indiai éttermek, teázók és ajándékboltok kínálják portékáikat.

A HINDU SZENTÉLYEK TÖRTÉNETE

A balástyai Nandafalva, az alföldi tanyavilágban megbúvó hindu közösség 1979-ben alakult. Húsz év tevékenység eredményeképpen, 2000-ben nyitotta meg kapuit az itteni hindu templom. Az alföldi tájba illeszkedő templom Szigeti Gyula műépítész tervének köszönhetően a magyar és hindu építészeti jegyek bravúros fúziója tornáca, kerengője cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. A templom tornyában lakó egymázsás harang a magyar hagyományt is követve minden nap többször megszólal.

Az Indiában még ma is élő tradicionális templomépítészet nem riad vissza a különböző tájegységek építészetének ötvözésétől. Gyakori jelenség, hogy orisszai és radzsasztáni kőfaragók közösen faragják az épülő templomokat. Az indiai kőfaragók mestersége meglehetősen gazdagon öröklődött át a hosszú évezredeken. A világ legnagyobb méretű, egy kőből pontosabban hegyből kifaragott temploma is Indiában készült, Ellórában, melyet hét generáción keresztül faragtak a kor legnagyobb kőfaragó mesterei. A VI-VIII. századbéli Gupta-korszak ellórai remekműveit világörökséggé is nyilvánították.

A ma élő indiai mesterek hasonló szakértelemmel faragják az újonnan épülő szakrális remekműveket. A kőfaragó művészet egyik jelentős központja a Radzsasztán állambéli Sikandra falu. A település több tucat kőfaragó dinasztia otthona. Itt készültek a magyar hindu templom béke-parkjában augusztus 9-én délután fél ötkor felavatásra kerülő szentélyek is.

Az új szentélyek figyelmet érdemelnek a méretük miatt is: három szentély is meghaladja a két méter magasságot. A szentélyek bemutatják a hindu pantheon legfontosabb alakjait. Készült egy modern installáció is, mely Szúrját, Bhúmít és Csandrát hivatott meginvitálni, ők a Nap, a Föld és a Hold hindu megszemélyesítői. Megidézik a földi élet szempontjából három létfontosságú égitestet, hogy maguk is tiszteletüket ajánlhassák az alföldi hindu templomnál, s egyúttal a szemlélődő is háláját fejezheti ki az életet lehetővé tevő isteni anyatermészet előtt.

A szentélypark egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. Az Alázat-oszlop Istenre és a világra rácsodálkozó, azok végtelenségére rádöbbenő ember meghódolását fejezi ki. Az oszlop négy oldalán egy középkori indiai vers emberi alázatot és átszellemülést kifejező sorai olvashatók magyarul, angolul és szanszkritul.

A CSATOLT FÁJLOK TARTALMA:

1.) Az esemény sajtóanyaga MAGYAR NYELVEN Word formátumban
2.) Az esemény sajtóanyaga ANGOL NYELVEN Word formátumban
3.) Az eseményhez kapcsolódó 3 db fénykép (egyéb fényképeket válaszlevéllel kérhet)

AZ ESEMÉNY HIVATALOS PROGRAMJA:

(Klikk a képre nagyobb mérethez)

 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére