English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép


Szolgálat mindenek felett
Interjú Szalma Róbert Nandagrámmal, Nandafalva új házigazdájával

Szalma RóbertA nandafalvi közösség nagy örömmel és megnyugvással fogadta Házigazdai kinevezésed. Mit jelent számodra Nandafalva házigazdájának lenni? Hogyan kerültél kapcsolatba a vaisnava értékekkel?

Elsősorban óriási megtiszteltetésnek érzem ezt a szolgálatot. Igyekszem ebben a feladatban helyt állni és a megelőlegezett bizalomnak a megfelelni. A házigazdaság alatt egy olyan szerepkört értek, amikor időm és energiáim többségében maximálisan azt tartom fontosnak, hogy rend és tisztaság legyen Nandafalván, amit bhakta nyelven annyit értek, hogy a szeretet zászlaja alatt segítsem és szorgalmazzam a vaisnava értékek, elvek és szabályok életszerű betartását és alkalmazását. Nandafalvára érkező személyeket szeretettel fogadom és itt tartózkodásuk ideje alatt gondoskodok róluk.
Közel 20 éve ismerkedtem meg a Krisna-tudattal a híveiken keresztül Szegeden a Kálmány Lajos utcai központban. Akkor még kezdő vegetáriánusként csak a menzájuk miatt jártam hozzájuk, később alakult ki a vaisnava életmód iránti vonzalmam.
Srila Praphupada élete és munkássága nagyon inspirált a lelki életre és könyvein keresztül értettem meg és fogadtam el igazán Istent. Srila Praphupada adott számomra egy olyan Istenképet Krisnáról amire tudat alatt már nagyon vágyódtam megismerni, elfogadni és szolgálni Őt.

Személyes e-mail címedben szerepel a Vegaloka kifejezés. Van egy olyan érzésem, hogy ez egy általad kreált  szó. Mit fed ez a fogalom?
Mit jelent számodra a vegetáriánus táplálkozás?

Az e-mail címemnek ezt az általam kreált mozaik szavát a vegetáriánus élet és az élőhelyünk kapcsolata alkotta. Az én világnézetemben legyen ez a Föld bolygó egy olyan hely, ahol ne legyenek az állatok szenvedés alanyai az emberek étkezése miatt.
A vegetáriánus étkezés számomra emberi alapérték. Nincs jogunk elvenni senkinek az életét, főképp amiatt, hogy az élelmünk legyen. Több mint húsz éve étkezem vegaként. Sajnos nem vegetáriánusként születtem, de így végig járhattam az összes irányzatát eddigi életem során és így eltökéltségem az erőszakmentes étkezés mellett folyamatosan megszilárdult. Reménykedve imádkozom, ne kerüljek soha olyan élethelyzetbe, hogy el keljen térnem ettől az emberi alaptulajdonságtól.
 
Manapság egyre több ember tér át a vegán táplálkozásra. Mi a véleményed a vegán étkezésről?

Haladó szemléletnek tartom a vegán étkezést. Természetesen Krisna gondoskodik arról is, hogy legyen mit ennünk és ellát mindenkit a létformája szerinti táplálékkal.
Aki csak az állatok védelme és szeretete miatt, vagy divatból étkezik vegán módon az is dicséretes és jámbor életre vall, de az étkezésünk ne csak ezen szempontok miatt legyen vegán. Legyünk hálásak étkezésünk kapcsán is, és köszönetképpen mindent fel kell ajánlanunk a legfelsőbb Úrnak Krisnának, mindennek az eredetének. Így ételünk nem csak egészséges, hanem bűntelen szattvikus táplálék lesz, azaz Isten kegyévé, Prasadammá válik. Én személy szerint nem vagyok fanatikus vegán és nyersen étkező sem, hanem a test típusomhoz és életvitelemhez formált egyéni étkezési gyakorlatom van ami ötvözi a vegán, vegán-nyers és laktovegetáriánus elemeket.

A Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány elnökeként rendszeresen szervezel közétkeztetést és élelmiszer osztást rászorulók részére. Ennek a missziónak a Szeretetkonyha elnevezést adtad. Hogyan segíthetnek az érdeklődők ebben a szolgálatban?

Szalma Róbert Nandagrám

Szalma Róbert Nandagrám

Boldogságfalva közhasznú Alapítvány fő tevékenysége a szociálisan és mentálisan halmozottan hátrányban élő nehéz sorsú emberek ingyen meleg ételhez és élelmiszer alapanyagokhoz juttatása.
A Szeretetkonyha és a Boldogságfalva neveknek is filozófiai magyarázatuk van, nem csak szentimentális kifejezések.
Szeretetkonyha arra a szeretetre utal amikor az ételeinken keresztül is a szeretetet adjuk. Az ételek elkészítésével nem ártunk az állatoknak a megölésükkel és így az ételek fogyasztóinak sem, mert nem kell az állatok ölésével járó bűnt megenniük. Ételeink elkészítésekor sem alkalmazunk erőszakot, mert nem használunk legális mérgeket: fehér lisztet, fehér cukrot, margarint, finomított sót, mesterséges anyagokat, ízfokozókat, stb, ...
Boldogságfalva pedig az a hely, ahol " testi-lelki egységben és harmóniában élünk önmagunkkal, minden egyes élőlénnyel és a természettel".
Alapítványom önkéntes alapon működik, tehát minden érdeklődőt aki szeretne csatlakozni a karitatív munkánkhoz azt szeretettel várunk Alapítványunknál "Boldogságfalván". Segítséget elfogadunk pénzadomány, alapanyag támogatás, és önkéntes munka felajánlásának formájában. Elérhetőségünk és további információk a www.boldogsagfalva.hu honlapunkon találhatóak.
 
Milyen 5 évvel ezutáni Nandafalva lebeg szemed előtt?

Aktív nandafalvi közösségi élet lebeg előttem. Pontosabban, sok új érdeklődőt képzelek, akiket vonz a rendezett és tiszta Nandafalva. Az érdeklődőkből pedig olyan Krisna-hívők lehessenek, akik Nandafalvában látják a lelki életük jövőjét és otthonát. Vaisnava értékekre épülő családias közösséget vizualizálok és imádkozom Krisnához, hogy vágyaim egyezzenek az Ő terveivel. Nem akarnék olyat tenni, ami ellenkezik Krisna édes akaratával. A jelenben élve, cselekedve és a jövőben számon kérhetően és felelősségteljesen kívánom tenni a dolgomat házigazdaként.
 
Milyen Nandafalvát álmodsz 2019-re?

Már évekkel ezelőtt elkezdtem azt a szolgálatomat, amiben azt tűztem ki célul, hogy Nandafalva egy olyan transzcendentális hely legyen, amelynek a környezete ápolt legyen, és az odaadást tükrözze.
Az elmúlt évhez mérten megtartani a rendezvények számát, illetve annak mennyiségi és minőségi növelését tervezem. Nandafalva legyen otthon a lelki felüdülésre vágyók számára.

A hagyományos indiai oktatásban a tanítványok mesterüktől tanultak úgy, hogy szüleik beadták őket egy asramba. Indiában ez ma is élő tradíció. Mit ajánl Nandafalva azoknak, akik el szeretnének mélyülni a lelki gyakorlásban?

Szeretnék abban is házigazda lenni, hogyha valakik a lelki megtisztulásukat és Krisna iránti odaadó szolgálatukat akarják gyakorolni, akkor ebben is segítséget tudjak nyújtani időben, térben és gondoskodásban egyaránt.
Nandafalva folyamatosan átalakul azon irányba, hogy biztosítsuk az infrastruktúrát azok számára akik lelki gyakorlatuk idejére itt tartózkodnak. Továbbá kialakítani egy olyan életteret is azoknak, akik egész életüket Nandafalván, vagy a közösség részeként szeretnék leélni. Kezdő lelki gyakorlók részére képzést biztosítunk a vaisnava életmódhoz, haladó lelki gyakorlóknak pedig tovább képezési lehetőséget.

Szalma Róbert Nandagrám

Szalma Róbert Nandagrám

Szalma Róbert Nandagrám

Szalma Róbert Nandagrám

Szalma Róbert Nandagrám

Szalma Róbert Nandagrám

Szalma Róbert Nandagrám

Mikor érdemes Nandafalvára látogatni és mennyi időre?

Bármikor és bármennyit, de leginkább ünnepeink és rendezvényeink alkalmával érdemes, mert akkor pillanthat be a látogató  igazán a közösségünk életébe. Természetesen a hétköznapokban is látogatható, nincs évszakhoz, napszakoz kötve, csak előzetes egyeztetéshez, amelyet a 70/775-3550-es telefonszámon érdemes megtenni.
 
Mit tud csinálni egy vendég Nandafalván?

A legfontosabbat, Krisna odaadó szolgálatát. Meglátogathatja a templomban lévő Isteni pár kegyszobrait. Sétálhat, pihenhet, jógázhat, meditálhat, információt gyűjthet, önkéntes munkát végezhet, beszélgethet a hívőkkel. 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére