English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép

A hamis énünk


Mindannyian hatalmas hamis egóval rendelkezünk. Valamilyen módon megjelenik. Istenhez való hazatérésünkben tulajdonképpen ez a legnagyobb akadály: a nagy kövér hamis egónk. És befed bennünket. Azt mondja, én innen nem mozdulok. Tehát mi a megoldás ellene? A legfőbb kérdés ez, hiszen hamis énünkkel együtt nem fogunk a lelkivilágba lépni. Tudod, az univerzum különböző rétegekből áll. Minden egyes réteg 10-szer szélesebb az előzőnél. Ez azt jelenti, hogy a hamis én 10-szer nagyobb, mint az értelem burka, ami 10-szer nagyobb az elme burkánál, ami 10-szerese az éteri rétegnek, ami még 10-szer akkora, mint a levegőréteg és így tovább. Így egyáltalán megbecsülni is nehéz mekkora is a hamis énünk. Ha ezen nem tudsz túljutni, nem érheted a lelki világot. A helyzet ez.

A hamis én bármilyen formában megjelenhet. Lehet, hogy azt mondod, férfi vagyok. Jobb vagyok, mint a nő. Mire a nő: ’Ki is ez a férfi egyébként? Mindannyian a méhünkből valók.’ Lehet, hogy férfi hamis éned van, lehet, hogy női. Azonban mindkettő téves. Mindaddig míg úgy gondolod, ’én egy férfi vagyok’ vagy ’én egy nő vagyok’, addig az hamis egó. Ez hatalmas. A férfi-női hamis én egyike a világ fő problémáinak. És mi a megoldás? Az ’Én vagyok a szolgáló. ’hozzáállás. Ha megértem magam szolgálóként: nincs probléma.

Azután a másik hamis azonosítás: ’Gazdag vagyok.’. Vagy azt gondolod: ’Szegény vagyok.’. Azonban mindkettő téves. Nem vagy gazdag, sem szegény. Ez csak ideiglenes, csupán látszat-külső megjelenés. Amint azt mondod, ’én vagyok’, biztos lehetsz benne, hogy a hamis éned szól. Anélkül, hogy mondanád, Krsna örök szolgája vagyok, csak járd az utat.

Kezdetben azonban, még a bhaktáknak is, még nekik is ott van a hamis énjük. ’Én bhakta vagyok. Jobb vagyok a többieknél.’ Ez is hamis én. A hamis egó megjelenhet, mert brahmacarinak tartod magad. ’Ó, én gyakorlom a nőtlenséget. Tehát nagyon erős vagyok.’ Az egy másik valótlan én. Egy másik személy így szól: ’Én a templom vezetője vagyok.’ Remek, mindenki jön és mondja: ’Jay, Maharaja!’. Az egóm most aztán tényleg szárnyalhat. Hamarosan senki nem mondhat nekem semmit. Most, amikor lelki életet próbálok élni, oly sok tiszteletet kapok. Ez a tisztelet az őrületbe visz. Fizikálisan még ti is érzékelhetitek ezt. Mikor az anyagi világban élsz, senki sem néz rád . Nagyon félénk vagy. Félelemmel teli. Ha ellenkező neműekhez szeretnél szólni, szinte alig tudsz beszélni. Dadogni kezdesz. Így minden olyan bonyolult. Azonban, mikor a templom vezetője leszel és szépen prédikálsz, akkor jönnek a matajik: ’Szolgálhatlak, prabu?’ Azelőtt észre sem vettek és most azt kérdezik ’Szolgálhatlak?’.

Vagyis, mikor el szeretnéd hagyni ezt az anyagi világot, sok-sok maya jön, hogy megakadályozzon. Sok próba elé fog állitani a maya, hogy kiderüljön mennyire valódi az odaadásod. Pénzt fog küldeni, az ellenkező nemet és hirnevet. Ha felfuvalkodottá válsz, akkor nagy problémáid lesznek. A nagy hamis én. Mi a megoldás ellene? Halljuk a véleményed, mi a megoldás a nagy kövér egó ellen?

 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére