English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép


Srí Advaita Ácsárja megjelenése

Harináma


Kedves Vaisnavák és Barátaink!


Szeretném figyelmetekbe ajánlani Srí Advaita Ácsárja áldásos ünnepi megemlékezését.

A Srí Csaitanya Csaritámritában olvasható, hogy Srí Advaita Ácsárja a vaisnavák legfontosabb lelki tanítómestere, és minden vaisnava  számára imádandó. A vaisnaváknak követniük kell Advaita Ácsárja nyomdokait, mert ha így tesznek, valóban elmerülhetnek az Úr odaadó szolgálatában.

Tulaszi levelekkel és a Gangesz vizével imádta Krisnát, s hangosan hívta Őt.  Így jelent meg az Úr Caitanya Maháprabhu a Földön, bensőséges társai kíséretében.

1434-ben jelent meg Nabagram falúban, ami Bengálban található. Szülei Srí Kubéra Pandit és Srímati Nabha déví voltak. 125 éven át volt jelen.

Sántipurában élt, ahol megkapta az ácsarja  címet. Már akkor meghívta a vaisnavákat házába, és előadásokat tartott a Bhagavad Gítá és a Srímad Bágavatam tanításaiból. A látogatók között volt Srí Csaitanja bátyja, Visvarúpa is, minden nap elment, hogy részt vegyen az éneklésben  és a táncban.

Életének nagy részét Sántipurában töltötte feleségével és családjával. Ő lett a köztiszteletű vezetője a vaisnava közösségnek Két felesége volt: Srí és Szítá. A Gaura-ganoddésa-dípika az írja, hogy az isteni Jógamájá formáját öltötte fel Advaita felesége, Srímati Szítá déví.

Srila Bhaktivinoda Thakura egyik versében, ekképpen ír:

„Testvéreim!  Egy napon Sántipurban, Sri Advaita házában az Úr Caitanya és Nityánanda leültek ebédelni. Amikor az Úr Caitanya megízlelte a zöldségeket, így szólt: “Ó, híveim, ez a sák oly fenséges! Az Úr Krisna bizonyosan megkóstolt. Az ilyen sák ízére a szívban felébred a Krisna szeretet. Ennek az istenszeretetnek a hangulatában kell megízlelnetek ezt a prasádamot. Minden materialista nézetet feladva, az Úr prasádáját fogyasztva. Énekeljétek mindannyian: Hari! Hari!” .

Rájött, milyen nagy bajban vannak a Kali korszak lakói, és tudta, a sok fohász sem elegendő a változásra, ezért úgy döntött, hogy  Salágram sílával, szent Tulaszi levelekkel és a Gangesz Anya vizével imádja Krisnát. Ehhez felvette teljes Mahávisnu formáját és ezzel invitálta meg, hogy jelenjen meg, mint a legnagyobb lelkű avatár.

Ezt olyan nagy hittel csinálta, hogy imái áthatoltak az anyagi univerzumon, de meg Vaikuntha bolygók világán is – egészen Gólóka Vrindávanáig. Krisna meghallotta ezt és azon nyomban döntött – eljön e bolygóra Srí Dzsagannáth Misra és Szacsi Déví gyermekeként.

vande tam srimad—advaitá cáryam adbhuta-cestitam
yasya prasádád ajno pi-svarupam nirupayet


Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Sri Advaita Ácáryának, akinek tettei mind csodálatosak. Kegyéből még egy ostoba is képes leírni tulajdonságait.

CC. Ádi 6 1

jagat-mangala advaita mangala-guna-dháma
mangala- carita sadá mangala yánra náma
 
Sri Advaita Ácárya minden kedvező tulajdonság tárháza, ezért végtelen áldás a világ számára. Jellemzői, cselekedetei és neve mindenkor áldásosak.
CC Ádi 6 12
 

Naráhari Csakravartí a Bhakti ratnákara című művében megemlít egy csodás lelki pillanatot:

… Srínivásza álmában megjelent Nitjánanda és Advaita. Odáig volt, amikor látta a reggeli napként ragyogó Nitái arany színét. Gyönyörű szájából áradt a szeretet, szép arca, mint a fénylő telihold. Milyen csodálatos volt a tilak a homlokán! Szép füleiben csillogtak a fülbevalók. Nagy szemei elbűvölők voltak, orra íves, mint a papagáj csőre. Szép fogait a kunda virágokhoz lehetett hasonlítani. Járása olyan volt, mint az oroszláné. Bokáján núpura csilingelt.

Elbűvölte Srí Advaita Prabhu szépsége is, akinek testét aranyhegyhez lehetett hasonlítani. Homlokára tilakot festett, nyakában lengett a tulaszi füzér. Hosszú karjai olyanok voltak, mint az elefánt ormánya, széles mellkasa, vékony dereka, szép lábai könnyedén elvarázsolták az embereket. Srínivásza örömében sírt, amikor látta őket. A két Prabhu lábaihoz borult, és eláztatta őket a könnyeivel. Nitjánanda és Advaita is örültek, hogy látják Srínivászát, kinyújtották a karjukat, hogy magukhoz öleljék. Sokféle módon vigasztalták. „Ne tedd azt, amit eldöntöttél, mondták neki, mert sok a kötelességed. Először Gaudába menj, mert ott sokan várnak. Aztán menj Vrindávanba.” Ismét megölelték Srínivászát, és a fejére tették a lábaikat. Aztán eltűntek…

Köszönöm figyelmetek! Szeretettel!

b.a.govinda.swami
 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére