English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép

Nő, férfi, házasság


Srila Paramadvaiti Szvámi leckéje
Nettár, 2004. október 13.

A matadzsi, az anya nagyon magas szint. A gopikat nem így hívják, és Jasoda, Krsna mamája is Jasoda-mai. Ez egy édesebb jelentésű szó, a matadzsi kicsit határozottabb, mert van egy ilyen vonása is. Durga anya pl. nem bocsát meg, azt csak Krsna teszi, Még a világban is mindenki speciális szerepet tulajdonít az anyának, az valami intim szerep. Krsna számára az anya valami nagyon tiszta fogalom.

Sokan félremagyarázzák a Védák tanítását, mert nem értik. A Védák nem arról beszélnek, hogy a nő a bűnös, a férfi meg az áldozat. Ez nagyon téves felfogás. Ha a Védák valamiről negatívan beszélnek, azért teszik, hogy alázatosságra tanítsanak. A férfiakról sudraként beszélnek, de ma rosszabb a helyzet, mert egy sudrát lehetett irányítani, azok elfogadtak utasításokat, de a mai emberek nem. A Védák általánosságról beszélnek, Krsna pedig a tulajdonságok alapján ajánlja a munkát, nem alá vagy fölérendeltség, nem születés szerint. Ki adja neked a jogot, hogy bárkit megítélj, s valamilyen kategória szerint beskatulyázd?

Ma a férfiak nem sudrák; mleccsák, akik csak szexuális tárgyként tekintik a nőket. Talán nevetségesnek tűnik a Védák tanítása, hogy egy apa ne maradjon kettesben felnőtt lányával, de sajnos szükséges. A férfi elméje nem tesz különbséget, ha beindul csakis a szép testet látja, s élvezni, birtokolni akarja. Hivatalos amerikai statisztikák szerint a gyerekek 40%-a szenved az apai bántalmazástól.

Nagy probléma, hogy a házasok nem veszik komolyan a 64 kör dzsapázását, mielőtt gyermeket szeretnének. Talán arra gondol valaki, nem kell, hogy jó brahmana legyen, kevesebbet dzsapázok, legfeljebb majd egy jó vaisja lesz. Mindenki hallotta már, hogy amilyen az elme a fogantatás pillanatában, olyan lélek jön. A szexuális élettel férfi és nő kinyit egy csatornát, ami befolyásolja az egész életet, főleg érzelmileg. Ha ez a csatorna megfelelő, akkor jó élet következik, ha nem szenvednek. Krsna elutasítja a tudatosság nélküli szexuális életet, azt Síva felügyeli.

A Védák a gyerekekről és a nőkről mindig úgy beszélnek, hogy védeni kell őket, mert gyengébb fizikumúak. Sokan rosszul értelmezik a Védák üzenetét. Egyszer régen Frankfurtban egy szannjászí leckét tartott, s végig arról beszélt, hogy milyen bűnösek a nők, s a férfiak miattuk szenvednek. Nem bírtam ki, hangosan közbeszóltam: „Amiről te beszélsz, annak semmi köze Prabhupáda tanításához, a Krsna-tudathoz.” Rettenetes haragra gerjedt, s azt kiabálta: „Te leszel a következő, aki megnősül, mert így védelmedbe vetted őket!” Nevetséges volt. Értsd meg, hogy nem magyarázhatod a gyengeségedet, a bűneidet a nőkkel, nem foghatod rájuk.

Manapság megkóstolgatják egymást a férfiak és nők. Nagyon romantikusan kezdődik, nagy ígéretekkel, simogatással, szép szavakkal. De mivel csak a saját érzéki örömükre gondolnak, így természetesen szenvedés lesz a következmény. Ha nincs ott egymás tisztelete, az egész kudarcba fullad. Tehát hiányzik Guru és Krsna a képből, meg a másik személyiségének megbecsülése, csak a testiség marad. Teljes kudarcra van ítélve az ilyen kapcsolat. Persze hogy szétválnak. A legtöbb házasság pedig azért jön létre, mert a felek már mindenen túl vannak, s vagy jön a baba, vagy azt mondják, na jól van ha már ennyi ideje együtt élünk, akkor el kell vennem, vagy na, akkor mar hozzá megyek, nincs mit tenni. Mivel csak az érzéki örömre épül a kapcsolat, hamarosan válás lesz a vége. A védikus kultúrában elhagyni egy nőt, főleg gyerekkel, azt jelentette, hogy vége az életednek. Ha pedig szeretőd van, az az egyik legrosszabb, amit csinálhatsz.

Engem nem érdekel, ha valaki szannjászi, brahmacsári, csak az, mennyire odaadó. Minden hölgynek azt tanácsolom, ne adja oda a testét csak azért, mert védelemre vágyik, vagy mert a másik nem bír az érzékeivel, s szép szavakkal és igéretekkel elcsavarja a fejét. Manapság az átlag férfiak csak a nemi szervükre gondolnak, nem számit a nő, a gyerek, a házasság. Így alakult ki a homoszexualitás is, mert semmi sem számít, csak a nemi öröm. De a nemiszerv-tudatosság nagyon alacsonyrendű dolog. Állati létforma. Az állatok ugyanis élhetnek úgy szexuális eletet, hogy nem számít a másik fél, a nőstény. Aztán persze a kali-jugában mindenféle torz dolog van, pedofilek, állatokkal való közösülés, mazohizmus stb. Van aki háremet tart. Ha ennyire nem bírsz magaddal, megszülethetsz kakasnak, s elvezheted a tyúkok társaságát. Minden állat szenved manapság, mert az előző életükben bűnös emberek voltak. Minderről nagyon tudatosnak kell lenni.

A nő a szexuális vágy tárgya, az állatok megölhetők, a föld kifosztható ez a világ. Sok nő meg védelmet várna egy jó, erős bhaktától, aztán nem szereti, ha az nem ül otthon mellette, mert mondjuk prédikál. Ezért inkább egy gyenge bhaktához mennek, akit a szoknyájuk mellett tarthatnak.

Ne foglalkozzatok olyan férfiakkal, akiket elsősorban a TV, az ital vagy a szex érdekel, mert nem lesztek megvédve, s nem lesz jó a házasságotok. Ha ilyen férfiakhoz vonzódtok nem lesztek jó matadzsik. Én mindig megkérdezem a házasulandó bhaktáktól: mi mindent csinálsz a gurud szolgálatában?

Egy matadzsi Laksmi anyát, a szerencse istennőjét képviseli, de egy jó bhakta matadzsi még inkább szent. A Krsna-tudatban nagyon kiemelt szerepe van. Egy prabhu ne akarja, hogy prabhunak szólítsák, mert ez azt jelentene, hogy lejjebb akar kerülni. Ezért minden prabhunak védenie és tisztelnie kell a matadzsikat. Az a prabhu, aki nem így gondolkozik, nem gondolkozik sehogyan sem. Egy nő, aki tolerálja a prabhukat elnyeri az áldást.

A matadzsi számára a házasság csodálatos dolog, de a Visnuprija asramokban az a nő, aki nem akar férjet, nagyon kiemelkedő személy. Nyugaton a házasságban az számít, hogy a felek szexuálisan passzoljanak, pedig sokkal fontosabb a belső azonosság. Ha az megvan, akkor talán együtt tudják élni az életüket. Ezért van Indiában az, hogy a szülők választanak. Ott az is nagyon gyakori, hogy a fiú testvér addig nem házasodik meg, amíg a lányok nem mennek férjhez. Ismertem olyan lányt, aki nagyon vágyott egy jó férjre, de nem sikerült találnia. Sok odaadó szolgálatot végzett, s 10 év múlva Krsna küldött neki egy nagyon komoly bhaktát társnak. Krsna tudja, mi a legjobb, s mikor a legjobb.

Kérem, hogy a családosok támogassák a Visnuprija asramokat, ez az egyik fontos feladatuk. Visnuprija asramnak számít minden lakás, ahol egy matadzsi férfi nélkül él, legyen az bármilyen messze, de ahol TV van, az nem az. A Visnuprija asramok azok számára vannak, akiket nem véd férfi.

 
Jelentések | Beszámolók | Tanítások | Lap tetejére