English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Bevezető
A Misszió
Vrinda
Mestereink

Keresés a honlapon

Oldal térkép


Szvámí Bhakti Raksak Srídhar
(1894-1988)


Őszentsége Sríla Bhakti Raksak Srídhár Gószvámí Mahárádzs 1894-ben, egy köztiszteletben álló bráhmana családban született, Hápáníja falvában (Burdwan körzet Nyugat-Bengálban). Tanulmányait a Baharampur egyetemen végezte. Miután Csaitanja Maháprabhu szülőhelyének környékén született, már kicsi gyermekként is vonzódott a szankírtanhoz, Krsna Szent Neveinek zengéséhez.

Sridhár Mahárádzs 1926-ban lett a Gaudiya Math tagja, melyet a híres vaisnava szent Sríla Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Gószvámí Prabhupáda (1874-1934) alapított. 1930-ban szannjásza felavatásban részesült Sríla Bhaktisziddhántától s ettől fogva a neve Szvámí Bhakti Raksak Srídhar lett. Azért kapta ezt a nevet, mert guruja, Sríla Bhaktisziddhánta észrevette, hogy fiatal tanítványa hűen, teljes tökéletességgel tanítja a bhaktit. A Bhakti Raksak név jelentése ugyanis: a bhakti őre, a bhakti védelmezője. Sríla Srídhár Mahárádzs ezután egész Indiát bejárta, hogy Krsna tanítását angol, hindi, bengáli, és szanszkrt nyelven terjessze. Halálos ágyán guruja arra kérte, ő énekelje a gaudíja vaisnavák legszentebb dalát, a Srí Rúpa manydzsarí-padát.

A Mester eltávozása után a tanítványok azt szerették volna, ha Srídhár Mahárádzs vezeti őket, mert őt tartották a gaudíja tanítványi lánc legkiemelkedőbb képviselőjének. Srídhár Mahárádzs azonban szerény vaisnava módjára nem vállalta el azt a szerepet. Csak jóval később, amikor a Gaudíja Math apró szervezetekre hullott, alapította meg Navadwípban a Srí Csaitanja Szaraszvat templomot és ásramot, hogy szeretett guruja, Rúpa Gószvámí és Csaitanja Maháprabhu tanítását hirdesse.

Sríla Srídhár Mahárádzstól sok hittestvére kért szannjász felavatást, többek között Szvámí Bhakti Pragjan Mahárádzs is, aki a későbbiek folyamán Sríla A. Cs. Bhaktivédánta Szvámí szannjászguruja lett.

Sríla Srídhár Mahárádzs számtalan verset és könyvet írt, kommentált szanszkrt és bengáli nyelven. Műveit híres tudósok, művelt vaisnavák és filozófusok világszerte mint a vaisnava hitvallás felbecsülhetetlen ékkövét tisztelik.

Bár sok tanítványa volt, akik a világ majd minden országából elzarándokoltak hozzá, ő élete utolsó napjáig is szerényen, igazi szent módjára élt. 1988 augusztus 12-én hagyta el ezt a világot, hogy Rádhá-Krsna örök kedvteléseiben részt vegyen.

A képen: Sríla Srídhar Maharádzs ásramja Navadwípban


--------------------------------- Fotók | Audiók | Videók ------------------------------

 
Bevezető | A Misszió | Vrinda | Mestereink | Lap tetejére