English version English version Nandafalva 30 éves
 
         
 

Keresés a honlapon

Oldal térkép

 


 

Egészség Klub Balástyán

Balástyai Könyvtár


Kedves Vaisnavák és Barátaink!

 
Szeretnék megismertetni egy olyan, most januárban induló programot, ami már több éve elkezdődött – szorosan kapcsolódva Balástya civil életéhez.
 
Sok éve már, hogy Nandafalva lakói olyan tevékenységeket végeznek, ami a falu értékeit növelte. Anno Vilászini jógát oktatott, Vandana képzőművész szakkört, Asoka kerámia szakkört vezetett. Krisnánanda Ácsárja és Nandakumár filmklubot és én is több programot. Ezek között volt az éves szinten tartott nyugdíjas klubban az egészség klub, ahol közösen főztük, felajánlottuk az ételeinket. Ez volt az általános iskolában is két éven keresztül, ahol minden héten iskola szezonban – hétfői napon vegetáriánus főző tanfolyam volt a gyerekeknek.
 
Ez a most elinduló – Kanál forradalma - Egészség Klub is volt már a könyvtárban és a sok érdeklődés hatására idén ismét lesz.
 
Minden hónapban lesz egy meghívott vendég, akik a hazai vegetáriánus élet szaktekintélyei – Lénárt Gitta – Dr. Tamasi József – Benda Judit – Nagy Z. Róbert Kálmán Renáta és sokan mások.
 
Szeretném ismertetni nektek az első három hónap előadóit és előadásaik témáját.
 
Január:

Témája: Ehető vadon termő növények, és kerti növények kreatív felhasználása a konyhában.
Előadó: Nagy Z Róbert / Herbáció  Népigyógyászati Magazin 
Ideje: január 20. 16:00-kor
Helyszíne: Könyvtár
A program ingyenes és a Herbáció Magazin kiadványaiból is lehet kapni.
Vegetáriánus finomságot szolgálunk fel.

Hazánkban rengeteg vadon termő növény van, amit kevesen fogyasztanak, hasznosítanak így ezeket az értékeket elpazaroljuk... Számos kerti növényt is jóval sokoldalúbban lehet felhasználni, mint ahogyan azt tesszük. Az előadásban erre a két témára sorakoztatok fel példákat, melyekről a Herbáció magazin is szól: rendhagyó receptek növényekből.

Nagy Z Róbert

Nagy Z. Róbert -
HERBÁCIÓ


Február:

 
Lénárt Gitta, a nyersevő vegán életmód egyik legismertebb hazai képviselője tart előadást.
Téma: tápegész és teljes értékű ételek, a nyers vegán étrend alapjai, alapanyagok, konyhatechnikai eljárások megvalósítása a gyakorlatban, az átállás lépései, és a legfinomabb nyers ételek receptjei.
Ideje: Február 17-én, 16.00 órakor
Helyszíne: Könyvtár
 
Lénárt Gitta 2007 óta étkezik a nyers vegán étrend szerint, és célja, hogy minél több emberrel megismertesse a nyers ételek egészségre gyakorolt gyógyító hatását. Több nagy sikerű könyvet írt ebben a témában.
A program ingyenes és vegetáriánus finomsággal kedveskedünk a résztvevőknek.

Lénárt Gitta

Lénárt Gitta -
Nyersétel Akadémia

Március:
 
Kálmán Renáta – egészség terapeuta.
Tavaszi egészségmegőrzés, - avagy miért a tavasz a megújulás időszaka?
 
A kiegyensúlyozott élet megvalósítása inspirált arra, hogy megismerkedjek a különféle táplálkozási irányzatokkal és alternatív egészségvédő módszerekkel, majd ezek építő elemeit alkalmazzam magam és családom életében.

Eredeti szakmám mellé (tanár, szakfordító) a kineziológia One Brain ágában szereztem képesítést, valamint tanultam olyan módszereket, mint egészségjavító keleti masszázsok (thai talpmasszázs, thai aromaolajos testmasszázs, thai jógamasszázs), hagyományos kínai gyógyászat és metamorf technika.

Kineziológiai és táplálkozási tanácsadóként, masszőrként dolgozok, alapfilozófiám az ember testi, lelki és szellemi egyensúlyának megtalálása és fenntartása. A fenti témákban cikkeket írok, kiadványokat szerkesztek, és meghívott előadóként oktatok. Több, mint 20 éve jógázok és tartok jógafoglalkozásokat. A jógát terápiás módszerként is javaslom, leginkább stresszkezelő, tudatosság növelő és egészségre jótékony hatása miatt.
 
Ideje: március 17-én 16:00 óra
Helyszíne: Könyvtár
A program ingyenes és vegetáriánus finomsággal kedveskedünk a résztvevőknek.


Kálmán Renáta

Kálmán Renáta - Lét-tudatos táplálkozás


Végezetül szeretnék egy levélből idézni, amit Benkő Bea írt.

 
…Könyvtárunk rendkívül nyitott, innovatív intézmény. A hagyományos könyvtári tevékenységek biztosítása mellett igazi közösségi térként működünk. Mivel településünkön nagy számban élnek hátrányos helyzetű emberek, a könyvtár lehetőségeihez mérten őket is igyekszünk támogatni (ingyenes számítástechnikai tanfolyam, segítségnyújtás ügyintézésben, Erzsébet-programban pályázat benyújtása).
 
A hátrányos helyzetű emberek támogatásában igazi partnert találtunk Lakatos Gyula személyében. Karácsonykor és Majáliskor rendszeresen, együtt osztunk ételt a rászorulóknak. A majálisi programok rendszerint sportosak, a fáradt résztvevőknek jól esik az elkészített vegetáriánus hamburger vagy gyros, esetenként egy-egy pohár házi készítésű ivólé. Karácsonykor a Könyvtár épülete előtt egy 80 literes üstben készíti a finomságokat, dacolva az időnként zord időjárással is.
 
Példáját követve az egészséges életmód népszerűsítését is felvállaltuk. Ajánlására és közreműködésével hívtunk meg előadókat a pl. a következő témákban: a cukor káros hatásai, egészséges táplálkozás, csíráztatás, a csírák élettani hatásai.
 
Pályázati forrásokból több főzőtanfolyamot is szerveztünk vezetésével gyermekeknek, felnőtteknek, időseknek egyaránt. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítottak a vegetáriánus táplálkozás népszerűsítésére.
 
Nyitottságát bizonyítja, hogy immár ötödik éve ő a falu Mikulása. A település apraja nagyja nagy izgalommal várja eljöttét december 5-én….
 
Köszönöm figyelmetek!
Szeretettel: b.a.govinda.swami
 
Programok | Lap tetejére